Lederskab – At være selvsikker

Godt lederskab kræver evnen til at være selvsikker og arbejde med andre. En leder kan opnå dette på to måder:

o Tal med andre om dine mål og motivationer.

o Styrke dine mål ved at tage de nødvendige skridt til at gøre det ske.

Nogle gange kan de kombineres – for eksempel vil en visionær leder måske have tingene gjort. Fordi han behandler folk med respekt og oprigtigt, vil de være villige til at gøre det.

Men selvhævdelse betyder ikke nødvendigvis, at vi altid har ret. Vores synspunkter accepteres ikke altid. Det betyder blot, at vi kan være tro mod os selv, respektere andres følelser og behov og undersøge og overveje alternative løsninger for at nå frem til den bedst mulige løsning. Det er vigtigt at være selvsikker og ikke aggressiv. En måde at være selvsikker på er at prøve vores hånd på noget. Vi kan også rette eventuelle fejl eller fejltrin, hvis de opstår.

– Tillægsord, tilsigtet. Godt lederskab omfatter at være åben for at acceptere og udnytte de rigtige principper og muligheder. Det er ikke muligt at gøre tingene perfekt hver gang. Ledere vil begå fejl. Det er vigtigt at huske på, at det at være selvsikker i at udtrykke vores værdier og leve efter de principper, vi tror på, er en anden måde at være leder på. Du kan forvente at blive hørt oftere, hvis du ses som en leder gennem dine handlinger.

Både selvsikker og passiv. Lederevner omfatter at være i stand til selvhævdende sige, hvad du vil, uden vrede eller defensivitet. Det er også vigtigt at udtrykke dig på en kontrolleret måde uden at skade nogens følelser. At være selvsikker betyder ikke, at du afviser mangfoldighed, det er et udtryk for det.

– selvsikker, aggressiv. Nogle gange befinder vi os i defensiven eller udfordret til at gøre, hvad vi vil, på bekostning af andre folks eller vores egen egen interesse. At blive selvsikker betyder, at du kan overvinde udfordringerne ved at være i en position, hvor autoritet er placeret over dig, og bruge denne position til at bekræfte din magt til at gøre, hvad der er bedst for dig selv eller en anden. At være selvsikker er ikke det samme som at være aggressiv. Vi skal være opmærksomme på, hvor der kan være konflikter og grænser. Det er vigtigt at være opmærksom på dette koncept. Dette vil gøre det lettere at sige ja uden at blive vred og uden at såre nogens følelser.

Både selvsikker og passiv. At stille spørgsmål og finde ud af, om vores adfærd er i strid med det, der bliver spurgt, kan hjælpe os med at være mere selvhævdende. Nogle gange er sandheden dog i ‘passive situationer’ og ikke i en ‘passiv vrede. Passivitet kan føre til ‘forsvar’, hvis ikke imod os selv, så mod andre. Nøglen til at kunne se, hvad der foregår, er at være opmærksom på det. Først da kan vi sige ja til de ting, vi bliver bedt om at gøre uden at føle os uacceptable eller undervurderede.

Dominerende og underdanig. Vi er underdanige i et forhold med nogen. Det betyder, at vi vil følge deres ordrer og gøre, hvad de beder om (hvis vi ønsker accept, kan vi gøre, hvad de vil). Vi udfordrer ikke ofte folk, selv når vi tror, vi har. Vi er tilbøjelige til at være enige med andre, nogle gange modvilligt og nogle gange modvilligt. Inderst inde længes vi efter at være venner. Vi vil sige ja nogle gange – vi bliver måske nødt til at leve sammen i øjeblikket (for at sige nej er svært). Vi vil sige ja nogle gange.

Underdanighed kan få os til at føle os svage. Vi forlader ofte samtalen følelse usikker, usikker på os selv, og forvirret. Skal vi slå igen? Skal vi slå igen? Hvad var vores reaktion på situationen? Hvordan kommer vi os?

Skriv kommentar